Crossfit i dijabetes-ljubav na prvi pogled!

Kao što već znate, trčanje je moj omiljeni sport i za mene je oduvek bilo simbol slobode. Ali ako govorimo o tome kako da postignete dobru kontrolu šećera u krvi i da ostanete zdravi, samo trčanje kao jedini sport nije dovoljan i bilo bi poželjno trenirati još nekoliko drugih sportova – kombinovati izdržljivost, snagu, koordinaciju i vežbe mobilnosti. Poslednjih par godina menjam razne discipline u zavisnosti od godišnjeg doba, tako da leti više treniram sportove izdržljivosti, a zimi radim više vežbi snage. Nemam neki strogi plan i pravila već  stalno menjam šta, koliko i kada treniram. Ne dozvoljavam da mi telo padne u kolotečinu i zbog toga sam uvek motivisan. Moram priznati da nikada nisam voleo klasično dizanje tegova u zatvorenom prostoru. Guranje tegova od tačke A do tačke B mi je uvek bilo dosadno, ja sam tip za treniranje na otvorenom, volim da budem što više napolju, da osetim vetar i sunce na svom licu, nekako se tad osetim živ. Treninzi u raznim vremenskim uslovima su također bitni jer se ponekad desi da je vreme prevruće ili prehladno tokom trke i zbog toga moram simulirati skoro iste uslove tokom treninga. Zahvaljujući tome uvek sam spreman za nagle vremenske promene, dešavalo se dosta puta da se sunčan dan pretvori u pljusak i ako to niste pre doživeli verovatno će vas demotivisati toliko da ćete odustati.

Prošle godine, u decembru, proslavio sam 24. godišnjicu života sa dijabetesom, što je više od polovine mog dosadašnjeg života. U ovoj svakodnevnoj borbi da budem zdrav, tražio sam sport koji bi bio adekvatan dodatak trčanju i pronašao sam CrossFit – koji je mešavina  izdržljivosti, snage, fleksibilnosti, brzine, koordinacije i balansa. Našao sam CrossFit klub u gradu u kom živim, otišao na probni trening i zaljubio se na prvi pogled. Šta mi se toliko dopalo u CrossFit klubu BOX

• Pre svega pozitivna energija i osmesi članova. Ne znam da li ste bili u nekoj teretani u poslednjih nekoliko godina? Uglavnom narcisoidni pojedinci dolaze sa slušalicama, izolovani od spoljašnjeg sveta, stalno gledajući sebe u ogledalo. Ovde je sasvim suprotno od toga – dolaze vežbači koji imaju različite kondicione uslove, stariji i mlađ, muškarci i žene i svi su tu sa istim ciljem – da se usavršavaju i budu bolji nego što su bili juče. Međusobna podrška i ohrabrenje, rukovanje, druženje pre i posle treninga, pozdravi. Svima nam je očajnički potrebna uobičajena ljudska komunikacija koja je se danas skroz izgubila. Ceo klub je jedna porodica – osećaj pripadnosti grupi koja je uvek tu da te motiviše.

• Vlasnik i trener Matijas. Očekivao sam ćelavog, nervoznog, mišićavog tipa koji želi da vas uništi na treningu, ali sam sreo upravo suprotnog – zdravlje na prvom mestu, trening po meri svakoga. Rekao sam mu da imam dijabetes tipa 1, on mi je odgovorio da dijabetes nije prepreka za vežbanje. Hvala, Matijas, to je velika podrška! Klub forsira kvalitetne treninge, prilagođene individualnoj kondiciji članova, što mi je jako bitno. CrossFit može biti opasan za one koji žele uspeh preko noći jer velika težina koju sportisti podižuu kombinaciji sa brzim pokretima mogu dovesti do ozbiljnih povreda. Mislim da sport treba da te raduje i da uživaš u njemu jer je to jedan od uslova da budeš uporan i motivisan dugi niz godina. Zdravlje je maraton, a ne sprint! Ne treniram za letnji raspust, želim da ostanem u formi i da se osećam dobro što duže. “Svako može crossfit” je moto ovde.

• Uvek nove raznovrsne vežbe i razne tipovi treninga koji služe da budete zdraviji, spremniji, brži, pokretniji, da postanete bolji u svakom pogledu, mentalno i fizički. Broj sportista u grupi je ograničen, pa trener prati kako članovi vežbaju i ispravlja vas ako pogrešite, što je veoma važno za početnike.

Za razliku od aerobnih sportova koji vrlo brzo snižavaju šećer u krvi, anaerobni sportovi blago podižu šećer u krvi, pa izbegavajte dizanje tegova ako vam je visok šećer u krvi, ja recimo nikad ne dižem tegove ako mi je glikemija višlja od 8 mmola. Prošetajte, džogirajte, vozite bicikl, spustite glikemiju pa onda uhvatite tegove. Pošto je CrossFit kombinacija aerobnih i anaerobnih komponenti, šećer u krvi se ponaša na isti način, ako trenirate snagu tokom većeg dela treninga, ona će polako rasti, ako radite trening izdržljivosti gde veslate ili koristite trenažne bicikle, glikemija će ići na dole. I evo sada nakon godinu dana vežbanja mogu da kažem da se CrossFit i dijabetes odlično slažu! Dva ili tri puta nedeljno je više nego dovoljno da ostanete u formi.

Živim u Nemačkoj od 2014. godine i od tada sam smanjio ultra-duge trke, promenili su mi se trenutni životni prioriteti, jednostavno imam manje slobodnog vremena i zato se trudim da efikasnije treniram. CrossFit me je od samog početka oduševio svojom dobrom energijom i radujem se svakom novom treningu. U današnje vreme, kada su ljudi otuđeniji jedni od drugih više nego ikada, ovakvi sportski klubovi su malo bogatstvo iz kojeg ćete uvek izlaziti srećni sa osmehom na licu.